TRE – Trauma en Stress Releasing Exercises

TRE – Trauma en stress Releasing Exercises is een zelfhulp methode, ontwikkeld door David Berceli Ph.D. voor mensen met stress en trauma gerelateerde problemen, waarmee een zevental lichamelijke oefeningen het lichaam helpen om door onwillekeurige trillingen de opgeslagen en vaak chronische spanningen uit de spieren te ontladen.

Het effect van deze ontlading is dat het lichaam op een dieper niveau leert loslaten en de basis ontspanning weer vinden, waardoor het signaal ‘veilig’ doorgegeven wordt aan de hersenen en de ruststand terug kan keren.

Jouw eigen lichaam heeft een zelfgenezend vermogen en weet wat voor jou de beste aanpak is. Het je leren afstemmen op jouw persoonlijke situatie en behoefte is onderdeel van het leerproces.

Deze oefeningen kunnen natuurlijk ook ingezet worden als preventie van stress en trauma.

Deze methode wordt aangeleerd in groepen met het doel dat je het zelf in je dagelijkse/wekelijkse routine kunt opnemen.

Voor mensen die dit individueel willen is daar ook de mogelijkheid toe.

Ook zet ik TRE in in een traject van partnerrelatie-coaching, waar het verbindend en verbeterend werkt met name op het gebied van intimiteit en veiligheid in het eigen lichaam en samen met de ander.

In bepaalde gevallen kan er de behoefte zijn om ook psychische processen te laten begeleiden, dit kan dan in de vorm van Coaching of Therapie aangevraagd worden en valt dan binnen dat kader.

TRE zelf is het aanleren van de oefeningen en het trillen terwijl je je eigen gevoel van veiligheid leert bewaren.

Ik ben sinds 2016 gecertificeerd als provider en volg op dit moment de opleiding tot TRE-mentor waarbij ik mensen supervisie geef bij hun opleiding tot provider.

Kijk voor meer informatie op TRE Nederland.