Met de hulp van paarden

Systemische Paardencoaching individueel

Wil je iets verhelderen in je zelf, heb je vragen over wat je moet doen in een bepaalde situatie, privé of m.b.t. je werk of wil je iets wat je dwars zit verwerken, dan kun je met die vraag naar de paardencoach. Na een voorgesprekje ga je samen met je coach of zelf de bak of de round Penn in en geef je het paard de ruimte om te reageren.

Gaudia OreborPaarden gaan je helpen met hun spiegel van gedrag, van bewuste en onbewuste emoties, als spiegel van congruentie en ook als spiegel van de ziel, van systemische invloeden. Paarden zijn bewust op vele lagen en kunnen deze lagen tegelijkertijd hanteren. Ze letten erop of de wereld om hen heen nog wel veilig is, tegelijkertijd zetten ze je in de veulenpositie of spiegelen ze je een uit het bewustzijn weggelaten emotie etc.

Het paard geeft spiegels en de coach helpt je met observeren, vertalen, en zo mogelijk met integreren van de ervaring die je maakt. Vaak geeft het paard ook aan welke personen bij die vraag betrokken zijn. Het is elke keer weer verbazingwekkend en indrukwekkend hoe het paard manieren vindt om je te vertellen wat hij waarneemt.

Op deze manier werkt coaching ook zoveel sneller, binnen no time heb je je issues te pakken en de confrontatie die je nodig hebt om dat wat je nog niet zag te kunnen gaan zien.

Familieopstellingen m.b.v. paarden

Deze vorm van Systemisch werken gebeurt in groepen en wordt gefaciliteerd door mijzelf. Er is één persoon die een persoonlijke of werkgerelateerde vraag stelt en andere groepsleden kunnen ingezet worden als representanten voor het uitwerken van die vraag. De paarden zijn daarbij als vrije elementen, zij bepalen zelf waar ze zijn en wat ze doen, alles met ieders veiligheid als voorwaarde natuurlijk.

Als er een groep mensen in de ruimte is, gebeurt het vaak dat het paard specifieke mensen gaat aanwijzen om je te vertellen dat je vraag betrekking heeft op bepaalde relaties en kan, door deze mensen op te stellen als representant van de mensen waar het om gaat, een familieopstelling tot stand komen.

Ze kunnen relatielijnen aangeven door hoe ze zich positioneren en aanwijzen wanneer er iemand ontbreekt in het systeem of waar aandacht gevraagd is. Dit alles is zeer behulpzaam om vraagstukken of problemen in bredere perspectieven te leren waarnemen, waardoor er ook meerdere mogelijkheden zichtbaar kunnen worden, om tot oplossingen te komen.