Over Gaudia

Als middelste van een gezin met zeven kinderen, met ouders die geheel verschillende achtergronden hadden, ben ik opgegroeid met een sterke behoefte aan samen en verbinden. De conflicten en problemen die ik in mijn leven ben tegengekomen hadden allemaal te maken met ervaringen van afsplitsing, verbreken van contact,  afwijzing, verbreken van relationele verbindingen. Ik vind mijn diepste motivaties voor mijn werk met (partner-) relaties in deze achtergronden. Vragen als “Hoe krijg ik mijn Friese vader en Nijmeegse moeder in mijzelf bij elkaar. Hoor ik bij de groten of bij de kleinen? Hoor erbij indien ik er buiten sta?”  waren erg belangrijk in mijn persoonlijke maar ook voor mijn beroepsmatige ontwikkeling als Relatiecoach en als therapeut. Met name het meerzijdig partijdig kunnen kijken naar interculturele verschillen  in (partner-)relaties hebben mij heel veel gebracht in mijn inmiddels 22 jarige huwelijk met mijn Nigeriaanse man en in het samen met hem begeleiden van onze zoon. Hierdoor heb ik mij op dit gebied van interculturele relaties kunnen specialiseren. Ik ben goed geworden in verbinden.

Opleiding & werkervaring

Al tijdens mijn opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, wilde ik mij richten op de therapeutische richting, dus na het behalen van mijn diploma Lichamelijke Opvoeding MO, heb ik de opleiding Psychomotorische therapie gedaan.  Ik ben in juli 1977,  begonnen als Psychomotorisch therapeute op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) van Ziekenhuis Overvecht te Utrecht.
Na een aantal jaren werd dit Mesos Medisch Centrum genoemd en tot op heden, 2019, werk ik op de afdeling Psychologie en Psychiatrie (P&P) van het St.Antoniusziekenhuis lokatie Leidsche Rijn te Utrecht.

Ik ben in mijn ontwikkeling sterk beïnvloed door allereerst de Psychomotorische Therapie, dan door dr. Ronald Chavers’ Triadische methode (sjamanisme en wetenschap), Dr. Iwan Boszormenyi-Nagy’s ‘Contextuele Therapie (relatie en gezinstherapie) en Bert Hellingers Familieopstellingen.

Door mijn werk en opleidingen in zowel het reguliere als het alternatieve circuit ben ik ook hier altijd bezig geweest met verbinden en als zodanig erbij horen.

Na mijn 50e zijn daar de paarden bijgekomen, geïnspireerd door Linda Kohanov, die mij d.m.v. haar boeken duidelijk maakte dat ik alles wat ik tot dan toe geleerd had kon verbinden en verder ontwikkelen met paarden. Ik deed de opleiding Systemisch Paardencoaching bij Bureau Wind en ontwikkelde mij met de hulp van Blanchefleure, mijn kwpn merrie, die mij de laatste 4 jaar van haar leven begeleidde op dit mooie lichaams- en ervaringsgerichte en natuurlijk systemische gebied. Na een paar jaar kwam de Fries Wessel erbij en een half jaar na het overlijden van Blanche kreeg ik ook Siebe van 18 jaar in ons team. Siebe heeft 4 jaar vele mensen begeleid met zijn mooie liefdevolle hart en toegankelijkheid. Hij is tot ons verdriet in maart 2019 overleden. Vanaf november 2019 is Aeros ons team komen versterken, een heel mooie Fries, leider van de kudde met een prachtige sterke en toch zachte uitstraling, hij is een grote aanwinst voor ons werk.

Vanaf 2010 doceer ik aan de level 1 en 2 opleidingen Equine assisted coaching van de Keulseweg Familieopstellingen m.b.v. paarden, in Pijnacker met de hulp van hun prachtige kudde Shires, Shets en een Arabier.

Na mijn 40 jarig jubileum op het ziekenhuis besloot ik via het generatiebeleid wat ruimte te maken voor een junior collega en werk ik nog 18 uur effectief op het ziekenhuis. Daardoor heb ik meer ruimte om mijn aandacht te richten op hoe ik de komende jaren, graag nog zoveel mogelijk jaren (!), met mijn eigen praktijk verder te gaan. Het Lichaamsgericht Coachen van individuele cliënten, van relaties, mbv de paarden en TRE aan de ene kant en het begeleiden en ondersteunen van Teams en teambuilding aan de andere kant zijn de gebieden waar Paardenbloemen zich in 2020 op richt.